top of page

Bij mij thuis(werk)!

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023


Morgen begint de Kinderboekenweek 2023. Het thema "Bij mij thuis" leeft bij ons in de klas al een paar weken. Om elkaar (weer) wat beter te leren kennen besloten we al snel na de zomervakantie te beginnen aan dit mooie thema. Nu zijn we al heel wat weken onderweg en zijn we nog steeds van mening dat het een super fijn thema, op meerdere vlakken, is. Zeker om elkaar beter te leren kennen en dat is in een gloednieuw dorp helemaal geen overbodige luxe. We leren sociaal gezien veel over elkaar en cognitief gezien veel over huizen (bouwen). En die combinatie is super effectief als je je midden in een nieuwbouw wijk bevindt!


Nadat we jullie eerder al meenamen in een blog over (nieuwe) boeken die passen bij het thema van de kinderboekenweek en een blog over bijpassend inclusief speelgoed hebben we vandaag een blog uit onze dagelijkse praktijk. Om in het thema te blijven: we zetten onze voordeur een klein stukje voor je open zodat je even binnen kunt kijken...


We begonnen dit thema met een voorstelling van Harrie die opzoek gaat naar een ander huis. Eentje waar het misschien wel nog fijner is. Je raadt het al, hij komt al snel weer terug. Later hebben we (groot)ouders uitgenodigd om samen met de kinderen een portret van hun gezin te komen maken. Aan de hand van het boek Allemaal gezinnen gingen ze aan de slag. Een heus familiemuseum kwam tot stand. En alleen al voor het samenwerken zou ik deze activiteit aan iedereen aanraden. Tijdens dit thema voegen we, zoals altijd, in zoveel mogelijk hoeken materiaal toe die het spel mogelijk naar andere invalshoeken leidt. Zo hebben we de Grimms huisjes neergezet in de wereldspelboek maar ook de autobaan van way2play zodat er echt een stad gebouwd kan worden. Bij de duplo hebben we tijdelijk een familiehuis om te bouwen en mee te spelen. In de zandtafel zijn baksteentjes toegevoegd en mag er wat vaker water bij zodat we ook echt cement kunnen maken. In de sensotafel werken we met de versiervormen van een huis en een flat. In de schilderhoek worden mooie huizen geschilderd en in de huishoek ligt de focus op het rollenspel; hoe speel je eigenlijk in de huishoek? De leeshoek is uiteraard gevuld met boeken van het thema en daar hebben we vandaag ons eigen boek aan toe kunnen voegen. Want alle kinderen kregen voor het weekend een heus (t)huiswerk blad mee om samen met hun thuisfront in te vullen. Met vragen als: wie woont er bij je thuis, wat doen jullie graag samen, wat is jouw lievelingsplekje in huis en hoe heet je straat. Deze a4tjes van iedereen vormen samen ons eigen boek voor in de leeshoek: BIJ ONS THUIS. Super leuk om te gebruiken tijdens de komende week als je ook over het thema gaat werken. Dus doe alsof je thuis bent en print 'm lekker uit!


Liefs van ons (thuis)

(bij mij t)huis-werk
.pdf
Download PDF • 1.36MB


397 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page