top of page

Boekentips voor het kinderboekenweek thema 'bij mij thuis'

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

Op 4 oktober start de Kinderboekenweek rondom het thema 'bij mij thuis'. Een prachtig thema, wat ook echt vaker terug kan komen in een (kleuter)klas maar waarbij het onderwerp ook zo mooi is om thuis over te lezen!

Samen zijn we thuis

Jaren geleden werkten we het thema 'Ik woon in Utrecht' al eens uit. Inmiddels werken we niet meer in Utrecht maar het verkennen van je eigen huis, gezin, stad en omgeving is zo waardevol voor kinderen. En daarmee de verschillen en overeenkomsten ontdekken in een klas of school is zo mooi.


Een aantal prachtige boekentips hiervoor hebben we verzamelt:


  1. Allemaal gezinnen Liefdevol. Dat is absoluut wat dit informatieve boek is. Hoe zien gezinnen er uit? Waar zijn ze voor en wat doen ze? Wie vind je terug in je eigen gezin? Wat eet je? Waar woon je? Dit zijn allemaal vragen die worden beantwoord in dit fantastische boek. Een prachtig uitgangspunt om met de kinderen thuis of in de klas ook te gaan ontdekken hoe jouw gezin er dan uit ziet en om te ontdekken wat jouw gezin allemaal hetzelfde of juist anders doet dan anderen!

  2. Samen zijn we thuis Wat maakt thuis echt thuis? Dat is de centrale vraag in dit verhalende prentenboek. We gaan mee op pad met een kind die ons vertelt wat haar huis een thuis maakt. Totdat... ze haar huis achter moet laten om een nieuw thuis te maken. De conclusie van dit alles is: 'samen zijn we thuis'!

  3. De wereld op één moment We volgen 11 verschillende kinderen, ergens op de wereld op hetzelfde moment. In Mexico zit Javier te ontbijten maar op hetzelfde moment ligt Suzi in Australië lekker te slapen of leent Yusuf een boek uit de bibliotheek. Op precies hetzelfde moment kan het nacht zijn aan de ene kant van de wereld en is het ochtend aan de andere kant van de wereld. Dit boek neemt je mee de wereld rond en laat je zien wat iedereen op de wereld aan het doen is.

  4. Ik hartje de wereld Een toptip! Zeker als je kijkt naar de prijs van dit boek. Weer een fantastisch informatief boek met echt bergen informatie over de wereld. In het boek doorloop je alle continenten, je ontdekt wie er wonen, je kan proberen de taal te ontrafelen, je onderzoekt wat ze eten, je bekijkt welke gebouwen er staan, etc. Boordevol informatie!

  5. Duizend-en-een-paarse-djellaba's Eindelijk is het zomervakantie en mag Esmaa met haar ouders, zusje en broertjes naar familie in Marokko. Een prachtig inkijkje in een stukje van de cultuur in Marokko. De tekeningen zijn prachtig en zeker de tekeningen over de markt in Marrakech (waar het druk is maar waar Esmaa ook dol op is!) zijn fantastisch. Zeker met de vele diversiteit in de klassen zo mooi om ook voor deze leerlingen spiegels en vensters (check @klasvanjufeva) te geven!

  6. Bij ons in de straat Een leuk boekje op rijm over 10 (soms best wat vreemde) mensen die in de straat wonen. Met name voor leerkrachten een fijn uitgangspunt om allerlei verschillende woningen te benoemen én de cijfers van 1 tot 10. Absoluut een mooie en fijne tip om deze periode mee aan de slag te gaan maar stiekem worden wij toch blijer van het liefdevolle diversiteit stukje wat in dit thema zo erg naar voren komt! Maar... gelukkig kan het in een thema van heel wat weken ook prima allebei!

  7. Thuis. Waar ons verhaal begint Wil je dit thema vlekkeloos laten overlopen naar de herfst of een combinatie tussen die twee thema's maken dan is dit boek een goede keus. 'Alle dieren groot en klein, hebben een plek waar ze thuis zijn.' Met kleine beer ga je mee op ontdekkingstocht naar de huisjes van allerlei verschillende dieren in het bos. In holletjes, in bomen, in een grot. Alle dieren hebben een ander plekje wat ze thuis noemen. De tekeningen zijn zo mooi en het boek zit vol met doorkijkjes naar volgende bladzijdes.


216 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page