top of page

Boomwhackers

De meeste scholen hebben er minimaal een set van in huis, boomwhackers.

Acht gekleurde buizen (in 7 verschillende kleuren want van rood bestaat er een grote en een kleine boomwhacker, hoog en laag) waarmee je op je bovenbeen of je hand kunt slaan en dan komen er klanken uit. Elke kleur komt overeen met een noot: de rode is de C, de oranje is de D, de gele is de E, etc.


Als je hart sneller gaat kloppen voor muziekonderwijs dan zijn deze staven fantastisch! Betaalbaar én inzetbaar voor iedereen. Het meest gehoorde argument van leerkrachten waarom ze geen/weinig muziek geven: 'maar ik ben helemaal niet muzikaal'. Voor boomwhackers is dat ook niet perse nodig.


Een muzikale juf of meester, of het fantastische voorrecht om een vakleerkracht in de klas te hebben: top! Maar... muziek moet écht met ieder kind. En boomwhackers zijn daarbij fantastisch.

We ontwikkelden een nieuw product, super simpel maar super effectief! We nemen je mee in hoe het werkt.


21 houten rondjes zitten er in deze set, in 7 verschillende kleuren. Overeenkomend met de kleuren van de boomwhackers.


Wat kun je ermee?


Muziekhoek

Een fijne en niet te rumoerige muziekhoek kun je creëren met boomwhackers. Het is een hele fijne manier om een muziekhoek eens uit te proberen omdat ze het echt zelf kunnen en er niet meteen heel veel geluid bij komt kijken. Uiteraard hoort geluid (soms wat harder en soms wat zachter) bij een muziekhoek maar 'veilig' beginnen is wel altijd fijn!

Geef de kinderen een hele set boomwhackers, leg de gekleurde rondjes erbij en kijk maar eens wat er gebeurt. Waarschijnlijk hebben ze (los van hoe je een boomwhacker gebruikt) weinig nodig om tot spel(en) te komen. Is er toch wat sturing nodig:

- wijs 1 componist aan, deze is verantwoordelijk voor het op volgorde leggen van de gekleurde rondjes

- wijst 1 dirigent aan, deze is verantwoordelijk voor het aanwijzen van de rondjes zodat iedereen weet wanneer hij/zij moet spelen

- probeer ook eens twee kleuren rondjes onder elkaar te leggen, lukt het ze ook om echt tegelijk te spelen, met z'n tweeën.


Instructie muziekles

Met een hele klas spelen op boomwhackers is ook écht leuk om te doen. Hiervoor heb je ongeveer 4 sets nodig (32 stuks zijn dat er). Bij de jongste kinderen begin je heel eenvoudig. Je geeft bijvoorbeeld iedereen een boomwhacker en geeft met je handen aan wanneer ze mogen spelen (handen in de lucht) en wanneer ze stil moeten zijn (handen op schoot). Je kunt het uitbreiden met hard en zacht (handen omhoog bewegen = harder, handen omlaag bewegen = zachter). Super leuk om de kinderen dit ook te laten uitproberen. Blijft écht magisch dat je iets doen met je handen en dat iedereen dan doet wat je wil.

Leer ze vervolgens reageren op de kleuren. Dus hou een boomwhacker rondje omhoog laat alleen die kleur spelen. Wissel het steeds sneller af. Extra tip: begin en eindig met rood, dan klinkt het een stuk sneller als een 'af' muziekstuk. Ook dit kun je natuurlijk eindeloos uitbreiden. Laat een kind de boomwhackers eens in een volgorde leggen en laat deze de dirigent zijn (aanwijzen rondjes). Is het muziekstuk naar hun wens? Of zouden ze nog iets willen veranderen?


Liedjes spelen

Boomwhackers zijn ook heel geschikt om bekende (kinder)liedjes op te spelen. Leg de rondjes op een bepaalde volgorde en laat ze eens kijken of ze de liedjes herkennen.

Rondom Sinterklaas én rondom Kerst zullen we een blog schrijven met de allerleukste tips voor boomwhackers in deze fijne periodes!


Wordt vervolgd!


Ooh en trouwens... de boomwhackers komen eraan hoor! Bijna in de webshop!!!



158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page