top of page

Thema Kunst - inclusief GRATIS download Vincent van Gogh

Bijgewerkt op: 7 aug. 2022

Mijn allerlievelingste thema die ik heb gedaan met de kleuters de afgelopen jaren en ik kan me zomaar voorstellen dat dit met alle groepen een fantastisch thema is!

Zoveel mogelijkheden, zoveel creativiteit, zo rijk, zoveel mogelijkheden voor spel, zoveel fantastische Nederlandse kunstenaar (erfgoed komt goed aan bod), zoveel goede verhalen én zoveel enthousiaste kinderen!


Alle mogelijkheden met dit thema delen, dat is niet te doen, dus ik neem jullie mee in de leukste (en creatiefste) opdrachten die we dit thema uitvoerden. Dus... welke 'knutsels' (jeetje dat klinkt bijna neerbuigend bij dit thema) waren het grootste succes en hoe pakte ik dat aan..


De sterrennacht - groepswerk

In de kring keken we met z'n allen naar de Sterrennacht van Vincent van Gogh.

'Wat zie je? Wat vind je mooi? Wat vind je minder mooi? Wat denk je dat Vincent van Gogh hier gemaakt heeft? Zou je je fijn voelen als je in het schilderij staat? Word je er blij van of juist niet?'

Allerlei vragen passeerden de revue met de leukste gesprekken tot gevolg.


Vervolgens zijn we gaan kijken naar de opbouw van dit schilderij. 'Wat valt de kinderen eigenlijk op? Waarmee is het gemaakt (kwast, verf, potlood, houtskool, papier, ...)? Hoe heeft hij het geschilderd denk je? Wat valt je op aan de vorm? Wat valt je op aan de lijnen? Welke kleuren zitten er eigenlijk in het schilderij?'

Belangrijkste elementen volgens mijn kleuters: gemaakt met streepjes, kleuren vooral blauw (donker en licht), geel (donker en licht), wit en zwart en er zitten vooral 'bochtjes' in, golvende lijnen.

Daarmee gingen we aan de slag. Ik plakte 4 zwarte A1 vellen aan elkaar, legde gekleurde vellen in de kleuren die de kinderen zagen in het schilderij, plaatste er scharen en lijm bij en... daar gingen we! We knipten kleine strookjes van de papieren, een aantal kinderen tekenden de lijnen vanaf rechts boven en we zijn gaan plakken.

Bij elke speel- en werktijd lag dit kunstwerk op de grond met alle benodigde materialen: had je zin, kwam je lekker werken aan het groepskunstwerk, had je geen zin, doe je lekker iets anders.

Twee weken lang zijn we er mee bezig geweest, de kinderen hebben echt kei hard eraan gewerkt met een fantastisch eindresultaat maar vooral een enorme trots en betrokkenheid want dit was écht van hen samen!


Mondriaan

Zwart, wit, rood, geel, blauw. Rechte lijnen met ingekleurde vakken.

Ideaal om met kleuters uit te proberen (na een fantastisch leuk gesprek over wat kunst nu eigenlijk is en waarom dit zo bekend zou zijn geworden!).

Wij verwerken op verschillende manieren. De twee leukste:

  1. Groepswerk met stropen en verf. In kleine groepjes mochten ze hun eigen kunstwerk gaan maken mét eigen titel (stiekem het allerleukst want wat zien kleuters nou in hun eigen kunstwerk). Een muizendansvloer, een superheldenachtbaan én Loekie, fantastische namen voor kunstwerken.

2. Mondriaan schilderen op het raam. Met plakkaatverf is dit zo goed te doen want je krijgt het er prima weer af! Iedereen vond dit fantastisch want: dit mag natuurlijk 'nooit'. In Coronatijd was dit ook voor ouders echt leuk want iedereen kon hun fantastische kunstwerk gewoon laten zien!


Vincent van Gogh


Vincent van Gogh stond bekend om zijn vele zelfportretten.


Hoe zou hij zichzelf vandaag hebben afgebeeld? Hoe zat z'n haar? Of had ie misschien een hoed op of een kroontje op zijn hoofd? Wat voor kleding zou hij dragen? Was hij net op een feestje geweest of kwam hij van de boerderij? En... wat zou hij hebben gedaan met zijn achtergrond? Waar is hij? Of laat hij met de kleuren juist zijn gevoel zien en is het dus 'abstract'?
Zoveel vragen te stellen waar de kinderen helemaal zelf hun antwoord op kunnen vinden. De kinderen werkten met zwarte stift en waterverf maar je kunt uiteraard allerlei verschillende materialen gebruiken!

En wat ze natuurlijk nooit mogen vergeten is een handtekening onderin, dat deed Van Gogh namelijk ook bij al zijn tekeningen en schilderijen waar hij trots op was!


Het 'lege' bestand voor dit schilderij is hier gratis te downloaden (als je de pdf hieronder download is hij ook van betere kwaliteit en is het goed te printen voor de kinderen!).

Van Gogh - schilderen
.pdf
Download PDF • 366KB

798 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page