top of page

Sla je weg door sinterklaasliedjes!

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

De Sinterklaastijd is bijna weer aangebroken! De meeste basisscholen gaan daar enthousiast mee aan de slag. Leuk om dat óók in je muzieklessen terug te laten komen.


Deze materialen zijn zowel te gebruiken bij de jongste kinderen op school als bij de échte bovenbouwers. Stiekem is het zelfs op de middelbare school nog leuk! Dus deel de informatie vooral ook in je team.


Voor de onderbouw maken we na een introductie in de kring, graag een aparte muziekhoek. Hierin ligt een set boomwhackers, een setje boomwhacker rondjes en je hangt groot uitgeprint een van onderstaande liedjes op in de hoek. Uiteindelijk kun je ook dit hele blad ophangen in de hoek maar liedje voor liedje (en daarmee dus elke keer een nieuwe impuls) werkt vaak lekkerder! De kinderen kunnen (mogelijk met behulp van een dirigent: een kind die de kleurtjes aanwijst en pas dan mag je spelen) de liedjes oefenen en als het goed is hoor je dan het bekende sinterklaasliedje verschijnen.

Voor de bovenbouw is er een onwijs toffe, uitdagende opdracht bij! De kinderen zijn flink bezig met samenwerken maar trainen hun oren ook enorm. Pittig maar wel super leuk!

1. De kinderen gaan in 5 groepjes aan de slag.

2. Elke groep krijgt of kiest 1 van de kaartjes (zie hieronder). Op deze kaartjes staat:

- De titel van het sinterklaasliedje

- De eerste noot van het liedje: het grote gekleurde rondje, hierin staat de notennaam en de bijbehorende boomwhacker kleur.

- Alle noten die in het liedje voorkomen: de kleine gekleurde rondjes onderaan.

3. Als ze een kaartje hebben gekozen pakken ze de boomwhackers die ze ervoor nodig hebben (dat zien ze zelf onderaan het kaartje staan).

4. Ze gaan aan de slag om het liedje op boomwhackers te spelen. Ze weten alleen de eerste noot. Door veel uit te proberen komen ze er achter wat de juiste volgorde is. Ik geef ze hierbij altijd een set boomwhacker rondjes mee maar je kunt het natuurlijk ook anders oplossen. Stiften in de juiste kleuren, of gekleurde papiertjes werken uiteraard ook.

5. Na ongeveer 2 lessen van een half uur moeten ze het laten horen aan de rest van de klas. Kan de klas raden welk sinterklaasliedje ze hebben gekozen?


De kaartjes zijn groot genoeg dat je ze gewoon kunt uitprinten en kunt gebruiken in de klas!
De zak van Sinterklaas is het allerlastigst aangezien ze hier 8 verschillende boomwhackers nodig hebben in plaats van 6. Dit is dus echt voor de kinderen die al heel lang een instrument bespelen of gewoon heel muzikaal zijn!


Voor het geval je ze zelf niet helemaal weet op het moment (wat ik me heel goed kan voorstellen) kijk dan vooral even bij het overzicht van alle boomwhacker noten van alle liedjes hierboven (bij het idee voor de onderbouw). Als kinderen er niet uitkomen kan je ze ook stiekem even helpen en heb je tijd om bij iedereen langs te gaan omdat je zelf even snel kan spieken!908 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page