top of page

Een sensorische basis, thuis of in de klas

Super tof zo'n webshop maar soms willen we ook zo eens zien hoe sensorisch spel het doet bij anderen. Niet bij ons thuis, niet in onze klas maar écht de wereld in. Kijken wat er nodig is om kinderen die er nog weinig of nooit mee te maken hebben gehad tot spelen aan te zetten en wat blijkt.... Ieder kind die langsloopt op de marktjes waar we sinds kort staan loopt direct op een gevulde speelbak af en... speelt! Er is niets meer nodig dan een fijne uitnodiging om te komen spelen!


Wel hebben wij inmiddels een idee over wat een fijne basisuitrusting zou zijn voor een hippe sensorische speelhoek. Welke materialen je echt thuis of in de klas nodig hebt om het spel zo rijk mogelijk te maken.


Speelbak

Een fijne bak vormt een belangrijke basis. Wij hebben de luxe positie om verschillende soorten bakken te gebruiken. Hierin een goede afweging maken is fijn!

Een houten speelbak (hoge en lage variant in de webshop te vinden en een deksel ervoor) vormt een mooi ogende basis voor sensorisch spel. Door de (ruime) opstaande rand kun je de kleine materialen makkelijk in de bak houden en het vormt dan ook een afgebakende speelbasis.

De playtray is onze absolute favoriete speelbak door de eindeloze mogelijkheden. Het is een plastic bak waardoor ook natte materialen (water, sneeuw, ijsblokjes, waterparels, scheerschuim, etc.) zonder problemen in gebruikt kunnen worden. Daarnaast heeft de playtray een mooie deksel (met anti slip) en 6 mooie bakjes die er precies inpassen. Dus eigenlijk heb je een grote speelbak, een dienblad en 6 bakjes bij elkaar. Hier zit dan ook wel een aardig prijskaartje aan.


Belangrijkste hierbij: werk je vooral met droge materialen, dan is de houten speelbak de perfecte (betaalbare) keuze. Door het materiaal oogt het rustig en fijn. Werk je ook met natte materialen: investeer dan vooral in de (iets minder betaalbare) playtray!


Bakje

Met stip op 1 staat een kokosbakje. Heb je écht nodig. Onverwoestbaar, prachtig en tal van mogelijkheden.


Schep

Biedt volop mogelijkheden om te manipuleren! Liefst 2 of 3 verschillende formaten zodat er nog meer te ontdekken valt.


Pincet

De befaamde pincetgreep. Oh zo belangrijk als we onderwijsland mogen geloven! Dus een pincet kan absoluut niet ontbreken.


Zeef

'Die bak blijft er toch nooit zo mooi uit zien?' Een veel gestelde vraag! Uiteraard niet. Materialen zijn er om mee te spelen en natuurlijk gaan ondergronden door elkaar. Wij zorgen ervoor dat onze bakken al-tijd weer goed op te ruimen zijn door de kinderen zelf en een zeefje is hierbij onmisbaar! Daarnaast ook heerlijk om uren mee te zeven. Het klinkt lekker, het ordent lekker, de handeling is fijn!Dus voor €41,94 heb je echt een heel complete basis voor sensorisch spel! Waarmee je ieder thema, ieder seizoen, ieder project mee vorm kunt geven! Niet altijd met al deze materialen tegelijk, soms alleen een bakje en een schepje. Soms een pincet en een zeef. Maar altijd de mogelijkheid om te uit te breiden naar nog meer spelmogelijkheden!

Heb je nou toevallig nog €47,00 extra over deze maand... Dan kun je ook nog eens nadenken om in plaats van de houten bak, de speeltray toe te voegen aan je hoek.


Extra's:

Uiteraard blijft er daarna ook altijd nog wat te wensen over. Dit zijn materialen die heus nog wel even op zich kunnen laten wachten als je start met sensorisch spel maar die wel écht iets kunnen bijdragen:

  • Vergrootglas: ontdek de materialen van nog ietsje dichter bij! Het zintuig 'zien' krijgt ineens een intensere betekenis.

  • Kwast: binnen dezelfde bak een heel andere handeling. In plaats van alles voelen met je vingers kun je ook zachtjes met de kwast aan de slag. Wat komt er dan weer allemaal tevoorschijn?

  • Spiegel: zie je niet vaak terug is speelbakken maar biedt zo-veel leuks! Kinderen ontdekken er zoveel magisch mee!

  • Reageerbuisje: het geeft een bakje meteen een onderzoekende vorm. Ook hier kun je puur materialen in stoppen maar het geeft veel meer mogelijkheden doordat je er doorheen kunt kijken!

Wil je nog meer over sensorisch spel weten? Over hoe je dit kunt inzetten in de klas of thuis? Op de BSO of als gastouder? Wij beiden hiervoor ook trainingen aan. Dit kan bij jullie op locatie maar er zijn ook dagen dat we in Vianen de training organiseren.

Kijk daarvoor vooral eens naar de trainingen pagina op de site!
1.018 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page